możliwe, że też uda mi się dzisiaj pojawić na spocie
[O2FL] 9 tys km i wymiana rozrządu 1.2 TSi
Zwiń
X
-
[O2FL] 9 tys km i wymiana rozrządu 1.2 TSi
Witajcie.
W dniu wczorajszym odebrałem z ASO swoją II FL po wymianie rozrządu....
Całe 9 tys km wytrzymał i zaczął był głośny, jako, że w maju kończy mi się gwarancja postanowiłem działać. Samochód z mizernym przebiegiem z uwagi na fakt, iż teście od których go odkupiłem w 15 miesięcy najeździli gigantyczne 1300 km ....
Obawiałem się przeprawy z ASO bo objawy były nieregularne i w sumie bardzo delikatne, a mianowicie:
- głośniejsza praca silnika zaraz po porannym rozruchu (tak z 2-3 s)
- dziwne ,,drgawki'' niezależnie czy ciepły czy zimny
- głośny rezonans podczas hamowania silnikiem przy prędkości obrotowej 2800 do 2300 obr/min
Ku mojemu zdziwieniu ASO stanęło na wysokości zadania (przy okazji wielkie brawa dla Skoda Emida w Rudzie Śląskiej za okazane przyjazne podejście do klienta)
Niestety rezonans chyba pozostał, piszę chyba bo nie miałem okazji dużo pojeździć, ale coś tam słychać i obawiam się, że ten temat powróci.
Nie wiem co myśleć o tym wszystkim, generalnie te rozrządy w TSi to dla mnie dramat.
Zmiana rozrządów nastąpiła z tego co wiem 18.06.2011, a moja Octa jest z maja.
Generalnie z samochodu jestem bardzo zadowolony, ale jak pomyślę, że za kolejne kilkanaście tysięcy km może czekać mnie powtórka z rozrywki tym razem płatna to źle mi się robi.
O sofcie i większej mocy chyba czas zapomnieć bo jak mam dostać korbą w czaszkę, albo zaworami po oczach .....
Niech żyje TSi...
Przy okazji jako zastępczaka dostałem OII FL 1.4 TSi z przebiegiem 20 tys km, tam na zimno z silnika dobiegała cała paleta dźwięków, masakra jakaś.
Porównując osiągi i spalanie mogłem zauważyć, że:
- 1.2 jedzie bardziej dołem - 1.4 bardziej górą
- w zasadzie cieszę się, że mam 1.2 zamiast 1.4, różnice w osiągach są mizerne, a spalanie w 1.2 wyszło mniej więcej 1-1,5 l więcej w 1.4 w tych samych warunkach.
- jestem też zadowolony z faktu, że posiadam wersję Elegance, bo 1.4 to straszna bieda była z manualną klimą, zwykłą kierownicą i licznikiem bez maxi dota, co nawet na pierwszy rzut oka robi ogromną różnicę.
Żeby dopełnić czary goryczy w drodze do serwisu dostałem kamieniem w przednią szybę, jechałem dość szybko na A4, całe szczęście oprócz odprysku nic więcej się nie stało, szyba już sklejona i jedziemy dalej.
Jako, że lada moment kończy się gwarancja na ostatnie partie 1.2 ze zbabranymi rozrządami każdemu kto nie miał jeszcze wymienionego tego elementu radzę męczyć ASO.
Pozdrawiam.Octavia II FL 1.2 TSI Elegance
,,Mężczyzna tylko od życia nauczy się żyć i żadna pedagogika tej nauki nie zastąpi. Miguel de Unamuno ''
-
-
Zamieszczone przez wire1Nie ma co sie zabardzo cieszyć kolego.
U mnie też wyminili rozrząd i przez 3 miesiąće był spokój, ale niestety znowu coś zaczął dziswnie głosno odpalać. Powoli przymierzam sie do sprzedania tej zajebistej skody. I raczej do skody juz nie wrócę.
Mam nadzieję pojeździć tak do 100 tys czyli jakieś 4 lata, ale czy się da ?
Może trochę demonizujemy te rozrządy? To, że głośniej odpali, a później jest już normalnie nie koniecznie może świadczyć o tym, że zaraz zdechnie.
W Oplu przy silnikach Ecotec też łańcuchy było słychać, a bardzo często jeździło to i jeździło.
Ciekawe jak często dochodzi do poważnych awarii w 1.2 TSI, czyli zrywa się łańcuch i silnik idzie w drobny mak.Octavia II FL 1.2 TSI Elegance
,,Mężczyzna tylko od życia nauczy się żyć i żadna pedagogika tej nauki nie zastąpi. Miguel de Unamuno ''
Komentarz
-
-
Witam.
Kolego ja mam 1,4 TSI i przejechane 50 tys. km. Jak jest zimny, to pracuje głośniej ale mnie to nie przeszkadza dopuki jeździ, więc nie widzę powodów do wymiany rozrządu. Jakiś zdecydowanie niepokojacych dźwięków nie ma, a każdy silnik jak jest zimny to głosniej pracuje.
Może, więc nie jest tak źle. Trzeba jeździć i nie szukać dziury w całym.
Pozdrawiam
Marcin.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez marcink_1Witam.
Kolego ja mam 1,4 TSI i przejechane 50 tys. km. Jak jest zimny, to pracuje głośniej ale mnie to nie przeszkadza dopuki jeździ, więc nie widzę powodów do wymiany rozrządu. Jakiś zdecydowanie niepokojacych dźwięków nie ma, a każdy silnik jak jest zimny to głosniej pracuje.
Może, więc nie jest tak źle. Trzeba jeździć i nie szukać dziury w całym.
Pozdrawiam
Marcin.
Oby było to jakoś wyważone i gdzieś po środku tego co piszę ja i Ty.
Pozdrawiam.Octavia II FL 1.2 TSI Elegance
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Ceed1Nie słyszałem takiej historii o 1,4 TSI. Bardzo proszę o przykład nowego silnika, ponieważ stary wydawał dziwne odgłosy a właściciel to zignorował. Tylko konkretnie. Nie chce się mi czytać bajek o szwagrze stryjecznego wuja, który słyszał od kolegi...
Branżowe czasopisma też rozpisują się na ten temat, więc w takiej sytuacji ,,odrzucanie'' niewygodnych faktów raczej nie poprawi sytuacji potencjalnego użytkownika samochodu z silnikiem TSi.
Nie chcę się spierać, należę do grupy użytkowników którym przeszkadzają nietypowe dźwięki i zachowania samochodu, wolę więc dmuchać na zimne bo w życiu przejechałem się już ładnie parę razy na rzeczach teoretycznie nie do zajechania lub ocenach sytuacji na zasadzie TTTM.
Pozdrawiam.
[ Dodano: Czw 28 Mar, 13 08:59 ]
Zamieszczone przez AdamBPepcio, u mojego brata w OIIFL 1.2TSI łańcuch rzegotał w zasadzie od nowości. Wymieniony przy przebiegu podobnym do twojego łącznie z jakąś podkładką pod sterowanie turbiny.
Jak samochód brata? Od tamtej pory spokój czy dalej jakieś sensacje ?Octavia II FL 1.2 TSI Elegance
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez PepcioNie chcę się spierać, należę do grupy użytkowników którym przeszkadzają nietypowe dźwięki i zachowania samochodu, wolę więc dmuchać na zimne bo w życiu przejechałem się już ładnie parę razy na rzeczach teoretycznie nie do zajechania lub ocenach sytuacji na zasadzie TTTM.saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
Komentarz
-
-
wiem, że to OT za co z góry przepraszam, ale ... czy nie macie wrażenia że kupując produkt wyżyłowany technologicznie i spełniający normy ekologiczne typu EURO20 :wink: poniekąd musicie się liczyć że to lekkie badziewie w sensie trwałości
bo to chyba jest jednak cos za coś
nie da się zrobić czegoś dobrego i trwałego za małe pieniadze(w sensie opłacalności dla producenta)- to tak jak z butami włoskimi które kiedyś sprowadzano do nas- rozpadały się po pierwszym deszczu bo... podeszwy były z tektury :P
slyszałem, że w nowej generacji silników wprowadzają już miski z plastiku :wink:przyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI
wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez AdamBPepcio, na razie spokój, przynajmniej nic mi nie mówił, że coś nie gra, z tym że to auto dopiero zrobiło z 19kkm a ma 2,5 roku w tej chwili.
[ Dodano: Czw 28 Mar, 13 09:26 ]
Zamieszczone przez piotrek_gdywiem, że to OT za co z góry przepraszam, ale ... czy nie macie wrażenia że kupując produkt wyżyłowany technologicznie i spełniający normy ekologiczne typu EURO20 :wink: poniekąd musicie się liczyć że to lekkie badziewie w sensie trwałości
bo to chyba jest jednak cos za coś
nie da się zrobić czegoś dobrego i trwałego za małe pieniadze(w sensie opłacalności dla producenta)- to tak jak z butami włoskimi które kiedyś sprowadzano do nas- rozpadały się po pierwszym deszczu bo... podeszwy były z tektury :P
slyszałem, że w nowej generacji silników wprowadzają już miski z plastiku :wink:
Ja swoją Octavię kupiłem w ramach dużej okazji, a mniej z wyboru. Namawiałem teścia gdy ją kupował na diesla, ale stwierdził, że mu nie potrzebny i kupił ,,to coś''.
Mam nadzieję, że przejeżdżę tym TSI jakieś 4-5 lat i się nie rozpadnie, przy obecnych przebiegach nie będzie to więcej niż 120-150 tys km, ale czas pokaże.
Na marginesie i w nawiązaniu do Włoskich butów, z włoszczyzny właśnie uciekłem kupując Octavię, póki co mimo pewnych wad i tak jestem zadowolony bo to co przeżyłem z Fiatami różnej maści to materiał na trzy grube tomy opowieści.Octavia II FL 1.2 TSI Elegance
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Pepcioi w nawiązaniu do Włoskich butów
tylko nasi przedsiębiorczy biznesmeni sprzedawali je jako normalne bo przebicie było 500krotne
Zamieszczone przez Pepciopóki co mimo pewnych wad i tak jestem zadowolony
ważne żeby cieszyc sie z tego co jest pozytywne, bo niestety są zawsze jakies negatywy :roll:przyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI
wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez grajewiakJa miałem wymieniony rozrząd przy przebiegu 32tyś km pół roku temu. Na razie cisza i spokój - przebieg aktualny 39 tyś km.Octavia II FL 1.2 TSI Elegance
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez andrzej111Panowie a może wyobraźmy sobie że w TSI jest pasek a nie łańcuch i rozrząd trzeba zmieniać co 50-60kkm.
Ale jakby nie patrzeć łańcuch mógłby być co najmniej tak żywotny jak paski.
Ogólnie to problem jest gdy ktoś autem zarabia na życie i robi duże przebiegi - wtedy lipa co pół roku zmieniać rozrząd. W moim przypadku (15k km rocznie) jak aktualny rozrząd dożyje 80-90 k km to będę zadowolony.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez grajewiakNo i to jakoś nie razi mentalnie. Prawda?
[ Dodano: Czw 28 Mar, 13 15:46 ]
Zamieszczone przez grajewiakCiekaw jestem czy za 2 lata też będą problemy w temacie.
za to mogą spieprzyć 1000 innych rzeczysaport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez andrzej111Panowie a może wyobraźmy sobie że w TSI jest pasek a nie łańcuch i rozrząd trzeba zmieniać co 50-60kkm.Octavia II FL 1.2 TSI Elegance
Komentarz
-
-
Właśnie dobrze gadasz, jakby te 120kkm ten rozrząd wytrzymał byłoby ok.
Z tymi paskami to też nie zawsze jest chyba cudownie.
Żeby nie było - nie bronię producenta, ale staram się nie łudzić że mam bezawaryjne auto i jako takie Skody nie kupowałem.
Z tymi kosztami wymiany to można polemizować pewnie, nie robiąc w ASO koszt będzie ciut inny.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez grajewiakZ tymi paskami to też nie zawsze jest chyba cudownie.
nie ważne, ja też do 120kkm nie dociągnąłem nerwowo, zmieniłem przy 100 :lol:
[ Dodano: Czw 28 Mar, 13 16:25 ]
Zamieszczone przez grajewiakstaram się nie łudzić że mam bezawaryjne auto i jako takie Skody nie kupowałemsaport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
Komentarz
-
-
Kolejny temat o rozrządzie. Ludzie mają już nalatane ponad 100 kkm i jak na razie silniki mają pod maską.
Nie dramatyzujcie.2004 Renault Thalia 1.4 RT,
2008 Citroen Xsara Picasso 1.6 Exclusive- nadal w użyciu
2009 Renault Clio MTV 1.4
2010 Skoda Octavia IIFl 1.4 TSI Ambiente
2016 Skoda Octavia III 1.4 TSI Ambition + Amazing + kilka ficzerów
Komentarz
-
Komentarz