[O2FL] 9 tys km i wymiana rozrządu 1.2 TSi

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Nowik
    Classic
    • 2014
    • 7

możliwe, że też uda mi się dzisiaj pojawić na spocie
  • Pepcio
    Drive
    • 2012
    • 88

Witajcie.
    W dniu wczorajszym odebrałem z ASO swoją II FL po wymianie rozrządu....
    Całe 9 tys km wytrzymał i zaczął był głośny, jako, że w maju kończy mi się gwarancja postanowiłem działać. Samochód z mizernym przebiegiem z uwagi na fakt, iż teście od których go odkupiłem w 15 miesięcy najeździli gigantyczne 1300 km ....
    Obawiałem się przeprawy z ASO bo objawy były nieregularne i w sumie bardzo delikatne, a mianowicie:
    - głośniejsza praca silnika zaraz po porannym rozruchu (tak z 2-3 s)
    - dziwne ,,drgawki'' niezależnie czy ciepły czy zimny
    - głośny rezonans podczas hamowania silnikiem przy prędkości obrotowej 2800 do 2300 obr/min

Ku mojemu zdziwieniu ASO stanęło na wysokości zadania (przy okazji wielkie brawa dla Skoda Emida w Rudzie Śląskiej za okazane przyjazne podejście do klienta)

Niestety rezonans chyba pozostał, piszę chyba bo nie miałem okazji dużo pojeździć, ale coś tam słychać i obawiam się, że ten temat powróci.
    Nie wiem co myśleć o tym wszystkim, generalnie te rozrządy w TSi to dla mnie dramat.
    Zmiana rozrządów nastąpiła z tego co wiem 18.06.2011, a moja Octa jest z maja.
    Generalnie z samochodu jestem bardzo zadowolony, ale jak pomyślę, że za kolejne kilkanaście tysięcy km może czekać mnie powtórka z rozrywki tym razem płatna to źle mi się robi.
    O sofcie i większej mocy chyba czas zapomnieć bo jak mam dostać korbą w czaszkę, albo zaworami po oczach .....

Niech żyje TSi...

Przy okazji jako zastępczaka dostałem OII FL 1.4 TSi z przebiegiem 20 tys km, tam na zimno z silnika dobiegała cała paleta dźwięków, masakra jakaś.
    Porównując osiągi i spalanie mogłem zauważyć, że:
    - 1.2 jedzie bardziej dołem - 1.4 bardziej górą
    - w zasadzie cieszę się, że mam 1.2 zamiast 1.4, różnice w osiągach są mizerne, a spalanie w 1.2 wyszło mniej więcej 1-1,5 l więcej w 1.4 w tych samych warunkach.
    - jestem też zadowolony z faktu, że posiadam wersję Elegance, bo 1.4 to straszna bieda była z manualną klimą, zwykłą kierownicą i licznikiem bez maxi dota, co nawet na pierwszy rzut oka robi ogromną różnicę.

Żeby dopełnić czary goryczy w drodze do serwisu dostałem kamieniem w przednią szybę, jechałem dość szybko na A4, całe szczęście oprócz odprysku nic więcej się nie stało, szyba już sklejona i jedziemy dalej.

Jako, że lada moment kończy się gwarancja na ostatnie partie 1.2 ze zbabranymi rozrządami każdemu kto nie miał jeszcze wymienionego tego elementu radzę męczyć ASO.

Pozdrawiam.
    Octavia II FL 1.2 TSI Elegance

,,Mężczyzna tylko od życia nauczy się żyć i żadna pedagogika tej nauki nie zastąpi. Miguel de Unamuno ''

Komentarz

• wire1
      Classic
      • 2011
      • 31

Nie ma co sie zabardzo cieszyć kolego.
      U mnie też wyminili rozrząd i przez 3 miesiąće był spokój, ale niestety znowu coś zaczął dziswnie głosno odpalać. Powoli przymierzam sie do sprzedania tej zajebistej skody. I raczej do skody juz nie wrócę.

Komentarz

• Pepcio
        Drive
        • 2012
        • 88

Zamieszczone przez wire1
        Nie ma co sie zabardzo cieszyć kolego.
        U mnie też wyminili rozrząd i przez 3 miesiąće był spokój, ale niestety znowu coś zaczął dziswnie głosno odpalać. Powoli przymierzam sie do sprzedania tej zajebistej skody. I raczej do skody juz nie wrócę.
        Nie cieszę się, okazuję umiarkowany optymizm.
        Mam nadzieję pojeździć tak do 100 tys czyli jakieś 4 lata, ale czy się da ?
        Może trochę demonizujemy te rozrządy? To, że głośniej odpali, a później jest już normalnie nie koniecznie może świadczyć o tym, że zaraz zdechnie.
        W Oplu przy silnikach Ecotec też łańcuchy było słychać, a bardzo często jeździło to i jeździło.
        Ciekawe jak często dochodzi do poważnych awarii w 1.2 TSI, czyli zrywa się łańcuch i silnik idzie w drobny mak.

,,Mężczyzna tylko od życia nauczy się żyć i żadna pedagogika tej nauki nie zastąpi. Miguel de Unamuno ''

Komentarz

• marcink_1
          Rider
          • 2010
          • 312

Witam.
          Kolego ja mam 1,4 TSI i przejechane 50 tys. km. Jak jest zimny, to pracuje głośniej ale mnie to nie przeszkadza dopuki jeździ, więc nie widzę powodów do wymiany rozrządu. Jakiś zdecydowanie niepokojacych dźwięków nie ma, a każdy silnik jak jest zimny to głosniej pracuje.
          Może, więc nie jest tak źle. Trzeba jeździć i nie szukać dziury w całym.

Pozdrawiam
          Marcin.

Komentarz

• Pepcio
            Drive
            • 2012
            • 88

Zamieszczone przez marcink_1
            Witam.
            Kolego ja mam 1,4 TSI i przejechane 50 tys. km. Jak jest zimny, to pracuje głośniej ale mnie to nie przeszkadza dopuki jeździ, więc nie widzę powodów do wymiany rozrządu. Jakiś zdecydowanie niepokojacych dźwięków nie ma, a każdy silnik jak jest zimny to głosniej pracuje.
            Może, więc nie jest tak źle. Trzeba jeździć i nie szukać dziury w całym.

Pozdrawiam
            Marcin.
            Niby tak, jednak da się słyszeć głosy osób które postępowały w podobny sposób, a potem szukały silnika na wymianę.
            Oby było to jakoś wyważone i gdzieś po środku tego co piszę ja i Ty.

Pozdrawiam.

Komentarz

• Ceed1
              Rider
              • 2012
              • 461

Nie słyszałem takiej historii o 1,4 TSI. Bardzo proszę o przykład nowego silnika, ponieważ stary wydawał dziwne odgłosy a właściciel to zignorował. Tylko konkretnie. Nie chce się mi czytać bajek o szwagrze stryjecznego wuja, który słyszał od kolegi...

Komentarz

• AdamB
                RS
                S_OCP Member
                • 2007
                • 8030
                • Octavia IV (NX3)
                • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Pepcio, u mojego brata w OIIFL 1.2TSI łańcuch rzegotał w zasadzie od nowości. Wymieniony przy przebiegu podobnym do twojego łącznie z jakąś podkładką pod sterowanie turbiny.
                Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• Pepcio
                  Drive
                  • 2012
                  • 88

Zamieszczone przez Ceed1
                  Nie słyszałem takiej historii o 1,4 TSI. Bardzo proszę o przykład nowego silnika, ponieważ stary wydawał dziwne odgłosy a właściciel to zignorował. Tylko konkretnie. Nie chce się mi czytać bajek o szwagrze stryjecznego wuja, który słyszał od kolegi...
                  Takich historii jest dużo w necie, nie mam podstaw by w nie nie wierzyć.
                  Branżowe czasopisma też rozpisują się na ten temat, więc w takiej sytuacji ,,odrzucanie'' niewygodnych faktów raczej nie poprawi sytuacji potencjalnego użytkownika samochodu z silnikiem TSi.
                  Nie chcę się spierać, należę do grupy użytkowników którym przeszkadzają nietypowe dźwięki i zachowania samochodu, wolę więc dmuchać na zimne bo w życiu przejechałem się już ładnie parę razy na rzeczach teoretycznie nie do zajechania lub ocenach sytuacji na zasadzie TTTM.

Pozdrawiam.

[ Dodano: Czw 28 Mar, 13 08:59 ]
                  Zamieszczone przez AdamB
                  Pepcio, u mojego brata w OIIFL 1.2TSI łańcuch rzegotał w zasadzie od nowości. Wymieniony przy przebiegu podobnym do twojego łącznie z jakąś podkładką pod sterowanie turbiny.
                  Podkładkę miałem zamontowaną przy przeglądzie jakiś miesiąc wcześniej.
                  Jak samochód brata? Od tamtej pory spokój czy dalej jakieś sensacje ?

Komentarz

• szkoda
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2005
                    • 22543

Zamieszczone przez Pepcio
                    Nie chcę się spierać, należę do grupy użytkowników którym przeszkadzają nietypowe dźwięki i zachowania samochodu, wolę więc dmuchać na zimne bo w życiu przejechałem się już ładnie parę razy na rzeczach teoretycznie nie do zajechania lub ocenach sytuacji na zasadzie TTTM.
                    Normalne podejście, chyba każdy z nas chce wyprzedzić ewentualny fakap a nie przyglądac się temu i wmawiać sobie, że tak powinno być :?
                    saport techniczny baj DGW
                    była BKD+DSG '05 120kkm
                    była BXE '08 190kkm
                    no i nie ma :-)

Komentarz

• AdamB
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2007
                      • 8030
                      • Octavia IV (NX3)
                      • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Pepcio, na razie spokój, przynajmniej nic mi nie mówił, że coś nie gra, z tym że to auto dopiero zrobiło z 19kkm a ma 2,5 roku w tej chwili.

Komentarz

• piotrek_gdy
                        RS
                        • 2008
                        • 7723
                        • Volkswagen
                        • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

wiem, że to OT za co z góry przepraszam, ale ... czy nie macie wrażenia że kupując produkt wyżyłowany technologicznie i spełniający normy ekologiczne typu EURO20 :wink: poniekąd musicie się liczyć że to lekkie badziewie w sensie trwałości
                        bo to chyba jest jednak cos za coś
                        nie da się zrobić czegoś dobrego i trwałego za małe pieniadze(w sensie opłacalności dla producenta)- to tak jak z butami włoskimi które kiedyś sprowadzano do nas- rozpadały się po pierwszym deszczu bo... podeszwy były z tektury :P
                        slyszałem, że w nowej generacji silników wprowadzają już miski z plastiku :wink:
                        przyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI

wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW

Komentarz

• Pepcio
                          Drive
                          • 2012
                          • 88

Zamieszczone przez AdamB
                          Pepcio, na razie spokój, przynajmniej nic mi nie mówił, że coś nie gra, z tym że to auto dopiero zrobiło z 19kkm a ma 2,5 roku w tej chwili.
                          A to widzę, że brat to taki sam mistrz przebiegu jak ja , byle mu się bryka sprawowała

[ Dodano: Czw 28 Mar, 13 09:26 ]
                          Zamieszczone przez piotrek_gdy
                          wiem, że to OT za co z góry przepraszam, ale ... czy nie macie wrażenia że kupując produkt wyżyłowany technologicznie i spełniający normy ekologiczne typu EURO20 :wink: poniekąd musicie się liczyć że to lekkie badziewie w sensie trwałości
                          bo to chyba jest jednak cos za coś
                          nie da się zrobić czegoś dobrego i trwałego za małe pieniadze(w sensie opłacalności dla producenta)- to tak jak z butami włoskimi które kiedyś sprowadzano do nas- rozpadały się po pierwszym deszczu bo... podeszwy były z tektury :P
                          slyszałem, że w nowej generacji silników wprowadzają już miski z plastiku :wink:
                          Człowiek kupuje w dobrej wierze, a to, że świat w około systematycznie schodzi na psy to inna sprawa.
                          Ja swoją Octavię kupiłem w ramach dużej okazji, a mniej z wyboru. Namawiałem teścia gdy ją kupował na diesla, ale stwierdził, że mu nie potrzebny i kupił ,,to coś''.
                          Mam nadzieję, że przejeżdżę tym TSI jakieś 4-5 lat i się nie rozpadnie, przy obecnych przebiegach nie będzie to więcej niż 120-150 tys km, ale czas pokaże.
                          Na marginesie i w nawiązaniu do Włoskich butów, z włoszczyzny właśnie uciekłem kupując Octavię, póki co mimo pewnych wad i tak jestem zadowolony bo to co przeżyłem z Fiatami różnej maści to materiał na trzy grube tomy opowieści.

Komentarz

• AdamB
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2007
                            • 8030
                            • Octavia IV (NX3)
                            • DKZA 2.0 TSI 190 KM

A to widzę, że brat to taki sam mistrz przebiegu jak ja , byle mu się bryka sprawowała
                            [quote="Pepcio"]

On jest zawodowym kierowcą i po prostu nie ma kiedy jeździć OII.

Komentarz

• grajewiak
                              Rider
                              • 2010
                              • 582
                              • Jeep

Ja miałem wymieniony rozrząd przy przebiegu 32tyś km pół roku temu. Na razie cisza i spokój - przebieg aktualny 39 tyś km.
                              Jest: Toyota Corolla 1.8 VVT-i, Jeep Grand Cherokee Overland 4x4 3.6L V6
                              Była: Octavia II FL 1.2 TSI,

Komentarz

• piotrek_gdy
                                RS
                                • 2008
                                • 7723
                                • Volkswagen
                                • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

i w nawiązaniu do Włoskich butów
                                tak ale te były robione specjalnie w celach ... kremacji :wink:

tylko nasi przedsiębiorczy biznesmeni sprzedawali je jako normalne bo przebicie było 500krotne

póki co mimo pewnych wad i tak jestem zadowolony
                                pocieszę cię, ja mam trzecią oktę z rzędu, przy poprzedniej zarzekalem się, że nigdy więciej ale ... dałem ciała i znowu jest :P
                                ważne żeby cieszyc sie z tego co jest pozytywne, bo niestety są zawsze jakies negatywy :roll:
                                przyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI

wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW

Komentarz

• Pepcio
                                  Drive
                                  • 2012
                                  • 88

Zamieszczone przez grajewiak
                                  Ja miałem wymieniony rozrząd przy przebiegu 32tyś km pół roku temu. Na razie cisza i spokój - przebieg aktualny 39 tyś km.
                                  To chyba trzeba jakiś odłam w OCP otworzyć, Grupa pod wezwaniem wymienionego rozrządu w 1.2 TSi

Komentarz

• grajewiak
                                    Rider
                                    • 2010
                                    • 582
                                    • Jeep

Nowe 1.2 TSI w OIII ma pasek rozrządu. Ciekaw jestem czy za 2 lata też będą problemy w temacie. Wiadomo pasek nie zadzwoni zanim przeskoczy albo się urwie.

Komentarz

• andrzej111
                                      L&K
                                      • 2010
                                      • 1391

Panowie a może wyobraźmy sobie że w TSI jest pasek a nie łańcuch i rozrząd trzeba zmieniać co 50-60kkm.
                                      Sprzedam silikon do pokrywy rozrządu CDAA, CDAB, CCZA - D174003A2 - info na PW

Komentarz

• grajewiak
                                        Rider
                                        • 2010
                                        • 582
                                        • Jeep

Zamieszczone przez andrzej111
                                        Panowie a może wyobraźmy sobie że w TSI jest pasek a nie łańcuch i rozrząd trzeba zmieniać co 50-60kkm.
                                        No i to jakoś nie razi mentalnie. Prawda?

Ale jakby nie patrzeć łańcuch mógłby być co najmniej tak żywotny jak paski.

Ogólnie to problem jest gdy ktoś autem zarabia na życie i robi duże przebiegi - wtedy lipa co pół roku zmieniać rozrząd. W moim przypadku (15k km rocznie) jak aktualny rozrząd dożyje 80-90 k km to będę zadowolony.

Komentarz

• szkoda
                                          RS
                                          S_OCP Member
                                          • 2005
                                          • 22543

No i to jakoś nie razi mentalnie. Prawda?
                                          pasek się zmienia co 120kkm

[ Dodano: Czw 28 Mar, 13 15:46 ]
                                          Ciekaw jestem czy za 2 lata też będą problemy w temacie.
                                          wprowadzenie łańcucha to było "poprawianie dobrego" z paskami akurat wcześniej i wciąż nie ma problemu.
                                          za to mogą spieprzyć 1000 innych rzeczy
                                          była BKD+DSG '05 120kkm
                                          była BXE '08 190kkm

Komentarz

• Pepcio
                                            Drive
                                            • 2012
                                            • 88

Zamieszczone przez andrzej111
                                            Tyle, że wymiana łańcucha to pewnie kwota pod 2,5-3 tys , a paska....

Komentarz

• grajewiak
                                              Rider
                                              • 2010
                                              • 582
                                              • Jeep

Właśnie dobrze gadasz, jakby te 120kkm ten rozrząd wytrzymał byłoby ok.

Z tymi paskami to też nie zawsze jest chyba cudownie.

Żeby nie było - nie bronię producenta, ale staram się nie łudzić że mam bezawaryjne auto i jako takie Skody nie kupowałem.

Z tymi kosztami wymiany to można polemizować pewnie, nie robiąc w ASO koszt będzie ciut inny.

Komentarz

• szkoda
                                                RS
                                                S_OCP Member
                                                • 2005
                                                • 22543

Z tymi paskami to też nie zawsze jest chyba cudownie.
                                                zazwyczaj jest cudownie, przypadek Krzycha to ewidentny ewenement
                                                nie ważne, ja też do 120kkm nie dociągnąłem nerwowo, zmieniłem przy 100 :lol:

[ Dodano: Czw 28 Mar, 13 16:25 ]
                                                staram się nie łudzić że mam bezawaryjne auto i jako takie Skody nie kupowałem
                                                no ja zwiedziony legendą O1 trochę w ten sposób kupiłem pierwszą O2, drugą już na zasadzie "znany wróg" też się w zasadzie nie udało ad:
                                                była BKD+DSG '05 120kkm
                                                była BXE '08 190kkm

Komentarz

• czto
                                                  Rider
                                                  • 2010
                                                  • 546
                                                  • Octavia III (5E3)
                                                  • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Kolejny temat o rozrządzie. Ludzie mają już nalatane ponad 100 kkm i jak na razie silniki mają pod maską.
                                                  Nie dramatyzujcie.
                                                  2004 Renault Thalia 1.4 RT,
                                                  2008 Citroen Xsara Picasso 1.6 Exclusive- nadal w użyciu
                                                  2009 Renault Clio MTV 1.4
                                                  2010 Skoda Octavia IIFl 1.4 TSI Ambiente
                                                  2016 Skoda Octavia III 1.4 TSI Ambition + Amazing + kilka ficzerów

Komentarz

Pracuję...